Chocolade proces

Cacaoteelt

image002_2.jpgDe cacaoboom – Theobroma Cacao – groeit in de warme en vochtige gebieden op de evenaar, tussen 10°N en 10°S. Hoewel de oorsprong van de boom wordt betwist, kan deze gesitueerd worden in de tropische gebieden van Venezuela, Honduras en Mexico. Sommigen geloven dat de boom oorspronkelijk groeide in het Amazone regenwoud in Brazilië, anderen beweren dat de oorsprong ligt in Mexico . Wetenschappelijk bewijs toont meer en meer aan dat de echte wieg van de cacao en chocolade staat in de Ulúa vallei in Honduras. Vandaag de dag wordt cacao wereldwijd geteeld, weliswaar in een smalle strook rond de evenaar: in zorgvuldig aangelegde plantages in de tropische regenwouden van Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De grootste cacao producerende landen zijn Ivoorkust, Ghana en Indonesië.

Afrika is momenteel de grootste cacaoleverancier, met 75% van ’s werelds cacaoteelt. Voor de kleinschalige boeren in de vele tienduizenden Afrikaanse dorpen vormt de cacaoteelt een belangrijke bron van inkomsten.

De verwerking van cacaobonen in chocolade is een complex proces, waarbij ingrediënten, tijd en temperatuur een cruciale rol spelen. Door deze drie parameters te variëren, kunnen we een verscheidenheid aan unieke recepten produceren.

De cacaoboom groeit enkel in de tropische hitte van het regenwoud. De schaduw van grotere planten beschermt de jonge boom tegen de brandende zon of sterke wind. Na vijf jaar is de boom sterk genoeg om te overleven. Dit is waar het allemaal begint. Kom meer te weten op de volgende pagina’s.