Gezondheid

image001.jpgDe innerlijke waarden van chocolade

Energiebron voor een actieve levensstijl

Omwille van de hoge concentratie calorieën in een relatief klein volume en dankzij de positieve relatie tussen suikers en vetten is chocolade een belangrijke bron van directe energie. Chocolade compenseert ook zeer snel de energie die het lichaam verbrandt bij zware fysieke of mentale inspanningen. Vandaar dat chocolade zo populair is bij atleten, studenten en iedereen die snel zijn energie wil aanvullen na een zware activiteit. Kortom, chocolade gaat hand in hand met een actieve levensstijl.

Polyfenolen zouden vrije radicalen neutraliseren

Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen die terug te vinden zijn in gezonde planten zoals fruit en groenten, en ook in de cacaoplant. De polyfenolen in cacao behoren tot de categorie flavanoïden, in het bijzonder de flavanolen. Cacaobonen bevatten bijzonder veel flavanolen, nog meer dan rode wijn of groene thee. Cacao bevat ook ongewoon grote hoeveelheden complexere flavanolen: procyanidinen. Dit zijn krachtige antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen het effect van vrije radicalen. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrije radicalen het verouderingsproces versnellen en dat ze verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van bepaalde lichaamsfuncties, zoals het zicht of zenuwsysteem. Verder lijken de flavanoïden een positieve invloed te hebben op het cardiovasculaire systeem, het immuunsysteem te versterken, de cholesterol / bloeddruk te verlagen en de werking van bloedvaten te verbeteren.

Lage cholesterolwaarden

In cacao en chocolade vinden we een uniek verzadigd vet dat, volgens recent onderzoek, een neutraliserend effect heeft op de productie van slechte cholesterol en dat eventueel de aanmaak van goede cholesterol bevordert. Cacao en donkere chocolade zijn van nature cholesterolvrij. Witte en melkchocolade bevatten slechts een minimale hoeveelheid cholesterol, afkomstig van melk gebruikt in deze producten.

Suiker die traag door het lichaam geabsorbeerd wordt, wat zorgt voor een lage glycemische index

Voordat cacaobonen worden omgezet in chocolade, bevatten ze zeer weinig natuurlijke suikers. De toegevoegde suiker zorgt dat de bloedsuikerspiegel slechts zeer licht stijgt, wat resulteert in een lage glycemische index. Dankzij de unieke samenstelling van chocolade wordt de aanwezige suiker zeer traag geabsorbeerd door het menselijk lichaam. Chocolade bederft de tanden niet. Het eten van chocolade kan een gevoel van welzijn creëren en een kalmerend effect hebben op iemands gemoedstoestand.

Stimulerend effect van teobromine en cafeïne

Cacao en chocolade bevatten ook minimale hoeveelheden teobromine en cafeïne. Deze stoffen hebben een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, de hartslag en de ontspanning van de ademhalingsspieren. Recent medisch onderzoek toont aan dat teobromine en cafeïne vermoeidheid verminderen en concentratie verbeteren.

Essentiële calcium en proteïnen voor jonge mensen

Kinderen en jongvolwassenen, voor wie proteïnen en calcium extreem belangrijk zijn, houden van melkchocolade en dranken met chocolade. Verder zijn melkchocolade en witte chocolade op zich ook bronnen van calcium en proteïnen.

Vitamines A en B12 ondersteunen groeiprocessen

Melkchocolade en witte chocolade zijn vooral rijk aan vitamines A en B12 die, onder meer, bijdragen tot de groei van gezonde tanden en beenderen, de opname van calcium en fosfor, de aanmaak van rode bloedcellen en de groei van spieren en weefsels.

Vitamines B - complex, D en E

Cacao en donkere chocolade bevatten ook veel vitamines B - complex, nodig voor het vrijmaken van energie en het aanmaken van bouwstoffen van het lichaam. Verder bevatten donkere, witte en melkchocolade ook vitamines D en E.

Mineralen voor de goede werking van het lichaam

Naast het feit dat ze een bron zijn van vitamines, is chocolade ook een rijk aan mineralen die vitaal zijn voor goede lichaamsfuncties. Donkere chocolade bevat bijzonder veel magnesium, belangrijk voor een goede hersenfunctie. Chocolade bevat ook koper, ijzer, mangaan en zink: stoffen die de celgroei, het herstel van weefsels en de absorptie van nutriënten bevorderen.

Dieetvezel met zuiverend effect op het verteringsstelsel

Chocolade heeft ook een positief effect op de vertering. Cacaomassa bevat ongeveer 15 % oplosbare en niet-oplosbare dieetvezel. Deze vezel verbetert de darmbewegingen en houdt de darm- en maagwanden zuiver.

Stijgende vraag naar gezonde speciale chocolades

Samenvattend kunnen we als volgt besluiten: chocolade is gezond op vele manieren. Maar het kan nog gezonder. Vandaag de dag zijn klanten veeleisend en kieskeurig. Callebaut heeft een groot aanbod chocoladevariëteiten ontwikkeld die tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar gezonde speciale chocolades: chocolade zonder toegevoegde suiker en biologische chocolade.

Chocolade kan een gezonde rol spelen in ieders leven. Callebaut streeft ernaar om dit dagdagelijks te laten gebeuren.