FAQ

Hieronder staan een aantal van de meest gestelde vragen. Heeft u nog meer vragen, neem dan contact met ons op.

Veel gestelde vragen:1. Moet er speciale chocolade in de chocoladefontein?

Ja.
Chocolade is verkrijgbaar in vele smaken en samenstellingen. Chocolade is ook leverbaar in verschillende hardheidsgraden. Voor de vloeibaarheid is het belangrijk dat er veel cacaoboter in de chocolade is verwerkt. Dit is een dure grondstof, dus daarom worden er soms andere producten gebruikt. De repen uit de supermarkt zijn dus veelal niet geschikt.

Chocolade met een redelijk hoog percentage cacaoboter kan dan verder vloeibaar gemaakt worden door er een beetje smaakloze zonnebloemolie aan toe te voegen.

The Chocolatefall levert chocolade van een speciale samenstelling voor de fonteinen, waarbij helemaal niets toegevoegd hoeft te worden. De chocolade kan zo gesmolten worden en in de fontein gegoten worden.

^ naar boven ^

2. Is de chocolade later nog te gebruiken?

Nee.
Er zijn een paar redenen waarom dit niet is aan te raden.
Ten eerste is het niet hygiënisch om chocolade, waarin allerlei andere stoffen in terecht zijn gekomen, later nog eens te gebruiken.
De belangrijkste reden is dat chocolade vocht aantrekt waardoor deze steeds stroperiger wordt. Het vocht uit het fruit en de lucht kan dit proces versnellen. Daarom bestaat de kans dat chocolade later niet meer mooi vloeit. Wij gooien de chocolade na gebruik altijd weg. De fonteinen zijn zodanig ontworpen dat het restant chocolade tot een minimum beperkt blijft.
U kunt de chocolade de volgende dag nog wel gebruiken voor over ijs o.i.d.

^ naar boven ^

3. Is de chocoladefontein ook buiten te gebruiken?

Nee.
De chocolade is gevoelig voor temperatuur en vocht. Indien het te koud is zal de chocolade snel afkoelen waardoor de fontein niet meer mooi vloeit.
Belangrijker is nog dat “de gordijntjes” van chocolade zo dun zijn, dat deze bij het minste zuchtje wind weggeblazen worden. Alle chocolade komt dan buiten het bassin terecht en de kleding van gasten kan besmeurd raken.
De chocolade zal ook allerlei vliegjes aantrekken.

^ naar boven ^

4. Waarom moet ik chocolade zo voorzichtig smelten?

Dat komt omdat het product zeer gevoelig is voor hitte en snel zal verbranden. Een heel kleine verbanding geeft gelijk een nare smaak aan de hele pan. De chocolade is dan niet meer te gebruiken.
Daarom wordt chocolade altijd au bain Marie gesmolten, d.w.z. in een pan die zelf weer in een pan met warm water hangt. Het water in de onderste pan mag dan niet warmer zijn dan 60°C. In de magnetron gaat het ook, maar heel kort verwarmen op middel vermogen en vervolgens goed roeren.
Roeren is in beide gevallen heel belangrijk. Het voorkomt plaatselijke verhitting en de chocolade smelt veel sneller door. Stilstaande chocolade smelt heel slecht. Dus meer roeren dan verwarmen is beter.

^ naar boven ^

5. Kan ik de professionele fonteinen ook zelf bedienen?

Het is niet onmogelijk, maar wij raden het af. Omgaan chocolade vergt aandacht. Daarnaast komt er nogal wat kijken bij het opstellen en draaiende houden van de fontein. Vergeet ook niet dat het geheel goed schoongemaakt moet worden. Tijdens het draaien moet er constant iemand bij de fontein staan om de gasten te helpen en alles in de gaten te houden.
Daarom verhuren wij een “kale” fontein alleen aan cateraar en horecabedrijven.

^ naar boven ^

6. Wat is het verschil tussen de grote en de kleine professionele fontein?

De kleine is 70 cm. hoog en de grote kan tot 120 cm. worden opgebouwd.
Vervolgens vereist de grote fontein een grotere starthoeveelheid chocolade van 5 kg. Bij de kleine is dit zo’n 2,5 kg. De grote fontein wordt meestal ingezet bij feesten waarbij de fontein moet opvallen en er een flink aantal gasten gebruik maken van de fontein. Deze wordt dan met 12 kg. chocolade gevuld. Door bij te vullen kunnen zo honderden gasten van de fontein gebruik maken.

^ naar boven ^

7. Hoe lang kan een Chocoladefontein draaien?

Dat hangt van het gebruik af. Tijdens het gebruik met fruit komt er steeds een heel klein beetje vocht in de chocolade waardoor deze op den duur stroperiger wordt. Met pure chocolade gaat dit weer sneller dan met melkchocolade.
Op den duur zal de fontein niet meer vloeien. Wij gebruiken de fontein maximaal 3 uur. Dat is voor de meeste evenementen ruim voldoende.
Indien de fontein minder druk gebruikt wordt en er droger fruit wordt gebruikt, dan kan hij wel uren achter elkaar draaien.

Voor de mini-chocoladefontein adviseren wij een maximaal gebruik van 3 uur. Deze fonteinen zijn voor thuisgebruik en niet geschikt voor intensief en langdurig gebruik.

^ naar boven ^

8. Hoe zwaar zijn de fonteinen?

Onze professionele chocoladefonteinen wegen: CF 1500 ongeveer 23 kg. De grote CF 2000 tegen de 50 kg. Daar komt het gewicht van de chocolade nog bij. Daarom moeten deze fonteinen op een stevige en stabiele ondergrond staan.

^ naar boven ^

9. Zijn de professionele fonteinen makkelijk schoon te maken?

Ja, de kolom, de schroef en de schotels kunnen eenvoudig in de vaatwasser nadat ze eerst even afgespoeld zijn. Het bassin kan losgeschroefd worden waarna deze met een sopje en met de hand schoongemaakt kan worden.

Dat het bassin niet in de vaatwasser kan, heeft te maken met het feit dat de kogellagers in de schotel beschadigd kunnen raken door het hete water van een vaatwasser.

^ naar boven ^

10. Zijn chocoladefonteinen verslavend?

Jazeker!

^ naar boven ^